villanyverdák

villanyverdák

Az ország ahol már most tengernyi a villanyautó

2022. április 22. - M3physto

Miközben nálunk még mindig ritkák a tisztán elektromos meghajtású autók, akad olyan hely is, ahol már szinte mindent elárasztanak.

A közelmúltban Norvégiában jártunk, ahol egyrészt kipróbáltuk a világ egyik leggyorsabb villanyautó-töltőjét, másrészt lencsevégre kaptunk egy igen ritka üzemanyagcellás autót, harmadrészt pedig elámultunk az oslói repülőtér gigantikus elektromos autó parkolóházán.

Ami rengeteg villanyautót vonultat fel, és természetesen minden autó mögött ott egy működő töltő.

A legtöbb villanyautó Tesla gyártmányú:

De akad bőven a nemrégiben debütált Audi e-tronból, az idén Év Autójának megválasztott Jaguar I-Pace-ből, illetve BMW i3-ból és Nissan Leafből is.

benzines, illetve dízelautók forgalomba helyezését 2025-től megtiltó északi országban igen jelentős állami támogatás jár a villanyautókra, és ennek hatására ma már 10 új eladott autóból 6 tisztán elektromos. Tehát nem hibrid, vagy plugin hibrid, hanem 100 százalékban villanymotoros hajtású.

Nyílt titok, hogy a norvégok a több százbillió forintos olajalapból támogatják a villanyautók terjedését, melyek sofőrjeinek a buszsáv használatát is lehetővé tették. Érdekesség továbbá, hogy az ország által felhasznált energia 98 százaléka megújuló forrásból származik.

Ennek fényében nem kicsit lepődtünk meg, amikor Oslo közelében ez a jó öreg orosz benzinpusztító jött velünk szembe:


süti beállítások módosítása